Ομιλία του Προέδρου της ΟΜ.Κ.Ε. για το 2020 και το νέο έτος 2021



Καλησπέρα σε όλες και όλους και καλή χρονιά!

Η μεγάλη υγειονομική κρίση και η παρατεταμένη καραντίνα δεν μας επιτρέπουν δυστυχώς να πραγματοποιήσουμε φέτος, όπως κάθε χρόνο, το καθιερωμένο μας ραντεβού, την εκδήλωση κοπής πίτας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ). Παρ’ όλα αυτά, αποφασίσαμε την ετήσια παράδοσή μας να μην την ακυρώσουμε, αλλά να την κάνουμε… διαδικτυακά. Μέσω λοιπόν αυτού του βίντεο η ΟΜΚΕ θα ήθελε να σας εκφράσει τις πιο θερμές ευχές για μια χρονιά με υγεία ‒πάνω απ’ όλα‒, αγάπη, δύναμη και δημιουργικότητα. Παράλληλα, θέλουμε, όπως κάθε χρόνο, να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, αλλά και να θέσουμε τους κοινούς μας στόχους για το νέο έτος.

Το 2020 ήταν μια χρονιά με πρωτόγνωρες δυσκολίες για όλη την ανθρωπότητα. Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η υγεία, που συνήθως την παίρνουμε ως δεδομένη, αλλά συνειδητοποιήσαμε επίσης και την ευαλωτότητά μας και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο! Μέσα σε συνθήκες λοιπόν πανδημίας, η ΟΜΚΕ πάλεψε με όλη της τη δύναμη, ώστε τα κωφά και βαρήκοα άτομα να μη μείνουν στο περιθώριο, να μην υποστούν κοινωνικό αποκλεισμό. Αμέσως κινητοποιηθήκαμε και καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να προσαρμοστούμε στις νέες ανάγκες που ανέκυψαν από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση:

• Από την πρώτη στιγμή που η μάσκα μπήκε στην καθημερινή μας ζωή, ήρθαμε σε επαφή με τους ιθύνοντες, στους οποίους καταστήσαμε σαφές ότι, προκειμένου οι κωφοί και βαρήκοοι να εξακολουθούν να επικοινωνούν άνετα με τους ακούοντες μέσω της χειλεανάγνωσης, θα πρέπει να παρασκευαστούν μάσκες με διαφάνεια. Παράλληλα, μέσα από συνεντεύξεις και σχετικές καμπάνιες της ΟΜΚΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λάβαμε σημαντικές δωρεές σε διαφανείς μάσκες και προσωπίδες προστασίας, οι οποίες προήλθαν από εταιρείες, επιχειρήσεις και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη διανομή των εν λόγω μασκών και προσωπίδων στα σχολεία κωφών και βαρηκόων, σε όλα τα σωματεία ανά την Ελλάδα, καθώς και στους διερμηνείς που απασχολούνται στο Πρόγραμμα Διερμηνείας της ΟΜΚΕ.
• Η διερμηνεία στη νοηματική ενσωματώθηκε στα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, στη ζωντανή ενημέρωση από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, στα σποτάκια για τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση της ΕΡΤ για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στις μεταδόσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Συνέντευξη Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία επιπλέον μεταγράφεται και σε γραπτό λόγο στο σχετικό σάιτ. Επιπλέον, διεκδικήσαμε και πετύχαμε το παράθυρο του διερμηνέα τόσο στα διαγγέλματα του πρωθυπουργού όσο και στη ΔΕΘ να έχει μεγαλύτερο μέγεθος και γενικά να τηρούνται οι σωστές προδιαγραφές.
• Υπάλληλοι των ΚΕΠ εκπαιδεύτηκαν στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ παράλληλα, κατόπιν συνάντησης εργασίας τον Ιανουάριο του 2020 στα γραφεία του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ) μεταξύ του κ. Γιώργου Γεωργαντά −Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών−, της κ. Βενέττας Λαμπροπούλου −Διοικήτριας του ΕΙΚ−, και αντιπροσωπίας της ΟΜΚΕ, η Υπηρεσία εξ Αποστάσεως Διερμηνείας και Χειλεανάγνωσης εντάχθηκε στα ΚΕΠ, με αποτέλεσμα κωφά και βαρήκοα άτομα να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις διάφορες συναλλαγές τους με τα ΚΕΠ.
• Καταθέσαμε προτάσεις για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, η εκπόνηση του οποίου συνιστά αναμφισβήτητα μια εξέλιξη ιστορικής σημασίας για όλους μας. Για πρώτη φορά η ΕΣΑμεΑ και τα μέλη της έχουν στα χέρια τους ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για την αναπηρία, που εμπλέκει όλα τα υπουργεία, με τρόπο συμβατό με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. Μάλιστα, την παρουσίαση του σχεδίου αυτού έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ήταν και ο αρμόδιος για την εκπόνησή του.
• Τον Δεκέμβριο του 2020 συστάθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Μόνιμη Επιτροπή για θέματα ΑμεΑ, η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη και εισήγηση προτάσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ΑμεΑ και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΟΜΚΕ, έχοντας ως άμεση προτεραιότητα τον εξορθολογισμό της διαδικασίας χορήγησης και ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης για τα κωφά και βαρήκοα άτομα, καθώς και την κατοχύρωση του δικαιώματός τους να έχουν πρόσβαση σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες αδειών οδήγησης.

Φυσικά, τα επιτεύγματα αυτά δεν σημαίνουν ότι ήρθε η στιγμή για πανηγυρισμούς. Ωστόσο, μέσα από τις πρωτόγνωρες δυσκολίες του περασμένου χρόνου, τώρα έχουμε περισσότερα εφόδια, ώστε μέσα στο νέο έτος που απλώνεται μπροστά μας να διεκδικήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη και σθένος την έμπρακτη αναγνώριση των δικαιωμάτων μας. Έτσι, οι επικείμενοι στόχοι μας είναι οι εξής:

• Να αποκατασταθεί η άδικη και παράλογη εξαίρεσή μας από τη χορήγηση εφ’ όρου ζωής του επιδόματος των ΑμεΑ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η χορήγηση του επιδόματος κώφωσης-βαρηκοΐας διακόπτεται (!) στο 18ο έτος της ηλικίας μας (ή στο 25ο σε περίπτωση που κάποιος είναι φοιτητής), για να συνεχιστεί από τα 65 μας και μετά. Αυτό πραγματικά είναι εντελώς παράλογο, αφού η κώφωση-βαρηκοΐα αποτελεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία, συνεπώς θα πρέπει να καταργηθούν οι ηλικιακοί αυτοί περιορισμοί και το επίδομα για την αναπηρία μας να χορηγείται εφ’ όρου ζωής, όπως άλλωστε ισχύει ‒και πολύ σωστά‒ για όλες ανεξαιρέτως τις υπόλοιπες κατηγορίες αναπηρίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το αίτημά μας για κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ ακουστικών βαρηκοΐας και τεχνικών βοηθημάτων, όπως φωτεινός πομπός κουδουνιού, τηλεφώνου και συναγερμού, φάρος πόρτας κλπ.
• Να αυξηθεί το ποσό της τακτικής κρατικής επιχορήγησης για το Πρόγραμμα Διερμηνείας που υλοποιεί η ΟΜΚΕ εδώ και δεκαπέντε συναπτά χρόνια, δηλαδή από το 2006. Επίσης, μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι πέρυσι για πρώτη φορά στην ιστορία λειτουργίας του Προγράμματος, αλλά και φέτος, ο κωδικός του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επιχορήγηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αφαιρέθηκε από τον Προϋπολογισμό. Είναι για εμάς εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος, καθώς τυχόν κατάργηση της υπηρεσίας αυτής ή και η υποχρηματοδότησή της παραβιάζει κατάφωρα το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ισότιμη πρόσβαση και την πλήρη ενσωμάτωσή μας στην κοινωνία.
• Να καταστούν προσβάσιμα τα ΜΜΕ τόσο με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική, όσο και με υποτιτλισμό σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, διεκδικούμε σθεναρά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ να μεταδίδεται με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική και με υπότιτλους, όπως συνέβαινε μέχρι τον Αύγουστο του 2019, οπότε και καταργήθηκε. Πρόκειται για το μοναδικό ειδησεογραφικό προϊόν που μεταδιδόταν σε απολύτως ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες και για εμάς αυτό το δελτίο ήταν μεγάλης σημασίας, τόσο ουσιαστικής όσο και συμβολικής. Αναμφίβολα, η ενημέρωση που παρέχουν αυτή τη στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τα κωφά και βαρήκοα άτομα είναι ελλιπέστατη, γεγονός απαράδεκτο και θα έλεγα και υποτιμητικό. Αντίθετα, θα πρέπει να καταργηθούν τα «ειδικά», μικρής διάρκειας, δελτία για κωφούς και η ενημέρωσή μας να παρέχεται επί ίσοις όροις με όλους τους υπόλοιπους πολίτες, με την ενσωμάτωση νοηματικής και υποτίτλων σε όλα τα δελτία που προβάλλονται καθημερινά, αλλά και στο υπόλοιπο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
• Να καταστεί προσβάσιμος για τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτων περιστατικών 112 μέσω της δημιουργίας ειδικής εφαρμογής για smart συσκευές. Είναι –ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι− αυτονόητο ότι σε ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής είμαστε όλοι ίσοι και ότι το κράτος θα πρέπει να μεριμνά για όλους ανεξαιρέτως. Ήδη πάντως μετά από συνάντηση αντιπροσωπίας της ΟΜΚΕ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και την ηγεσία της ΕΛΑΣ βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση προσβασιμότητάς του.
• Να προχωρήσει η εκπαίδευση των αστυνομικών στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία των κωφών και βαρήκοων πολιτών με την Άμεση Δράση.
• Να καταργηθεί η παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4765/2021 «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)». Η εν λόγω διάταξη θέτει περιορισμούς αναφορικά με συγκεκριμένους κλάδους-ειδικότητες, με αποτέλεσμα να αποκλειόμαστε επί της ουσίας από την αγορά εργασίας. Συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση σε βάρος των κωφών-βαρήκοων πολιτών, αλλά και των ΑμεΑ γενικότερα.
• Να πιστοποιηθεί το επαγγελματικό περίγραμμα Δασκάλου-Εκπαιδευτή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας από τον ΕΟΠΠΕΠ, με τον οποίο άλλωστε έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δύο σχετικές συναντήσεις εργασίας.
• Να στελεχωθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με εργαζόμενους που έχουν επάρκεια στη νοηματική, έτσι ώστε από αυτή την τόσο σημαντική υπηρεσία να ωφελούνται και κωφοί και βαρήκοοι που είναι τρίτης ηλικίας ή έχουν διάφορες άλλες δυσλειτουργίες.
• Να εφαρμοστούν άμεσα από τράπεζες και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (κινητής τηλεφωνίας, Ίντερνετ) πολιτικές και διαδικασίες εξυπηρέτησης κωφών και βαρήκοων ατόμων προσαρμοσμένες στις επικοινωνιακές τους ανάγκες, προκειμένου να απολαμβάνουν και αυτά τις παρεχόμενες υπηρεσίες πλήρως και ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, με τους λοιπούς χρήστες. Θα πρέπει δηλαδή τράπεζες και εταιρείες να εξυπηρετούν τους κωφούς και βαρήκοους πελάτες τους μέσω του Relay Service, μέσω ανταλλαγής SMS, ανταλλαγής e-mail, βιντεοκλήσης, υπηρεσίας chat κλπ., χωρίς αυτό να προσκρούει στις πολιτικές τους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
• Να συμπεριληφθούν τα κωφά και βαρήκοα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω στις ευνοϊκές συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν. 612/1977 (και στις τροποποιήσεις του όπως ισχύουν σήμερα) και του π.δ. 169/2007.
• Να παρέχεται πλήρης πρόσβαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε κωφούς και βαρήκοους φοιτητές μέσω διερμηνείας στη νοηματική και της τεχνολογίας speech-to-text (μετατροπή ομιλίας σε γραπτό λόγο σε πραγματικό χρόνο), με στόχο την ένταξή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους φοιτητές και την ουσιαστική υποστήριξή τους για έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι η ΟΜΚΕ σύντομα θα ξεκινήσει πιλοτικά μια νέα εφαρμογή για κινητά που θα επιτρέπει στους κωφούς και βαρήκοους να επικοινωνούν απευθείας με συνεργαζόμενους με την ΟΜΚΕ διερμηνείς για την εξυπηρέτηση των επικοινωνιακών τους αναγκών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ΟΜΚΕ, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα συνεχίσει να αγωνίζεται δυναμικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων της κοινότητάς μας. Ειδικά σε περίοδο πανδημίας τα αιτήματά μας αυτά γίνονται πιο επείγοντα από ποτέ! Για μια ακόμα φορά εύχομαι υγεία και προσωπική ευτυχία στον καθένα από εσάς και καλή επιτυχία στους αγώνες μας. Να ’στε καλά!

Σας ευχαριστώ!